Kávék

A kávé fogyasztása során amikor belekortyolsz egy csésze fekete csodába, nem is sejtenéd, hogy milyen hosszú utat kellett bejárnia annak a kávébabnak, amelyből az italod készült.

A kávécserjén életét illatos virágként kezdő szem először kihasználva a termőterület adottságait, ízletes, édes cseresznyévé érik.

A cseresznyéket leszüretelik és gondosan átválogatják. A válogatás után a feldolgozás során eltávolítják róla a gyümölcshúst. A trópusi övezetben a napsütés hatására a bab megfelelő nedvességtartalmúra szárad, ez után juta zsákba csomagolják.

A kikötőben még teherautókra pakolják, amely hozzánk, a pörkölőig szállítja a babot

A zsák konténerbe kerül, amely hajón utazva eljut a világ valamelyik nagy kikötőjébe.

A kikötőben még teherautókra pakolják, amely hozzánk, a pörkölőig szállítja a babot. Eddig a pontig nekünk csak annyi szerep jutott, hogy kiválasztottuk a babot, amely szerintünk majd megfelelő élvezetet nyújthat számodra. Amikor megérkezik a bab, a további sorsát már mi irányíthatjuk. A pörkölőmester feladata, hogy megalkossa azt a pörkölési profilt, amely felfedi a babban rejlő igazi értékeket. Mi a Coffee Líceumban nem sajnáljuk az időt, addig minta pörköljük és kóstoljuk a mintákat, amíg úgy nem gondoljuk, hogy már többet nem tudunk kihozni a szóban forgó kávéból, a megalkotott pörkölési profillal gyártásra kerül.

Hagyományos dobpörkölő segítségével kézzel pörköljük a kávét. A kézi pörkölés annyit jelent, hogy nem használunk semmilyen automatikát a profilunk követéséhez. A pörkölő hőérzékelő szondáihoz egy számítógépre telepített adatgyűjtő csatlakozik, amely folyamatos információt ad számunkra a pillanatnyi hőmérséklet értékekről. Ezt tudjuk összehasonlítani a profilunkba elmentett értékekkel és ez alapján állítjuk a pörkölőnk fűtési intenzitását. A pörkölt kávé lehűtése csak is levegő áramoltatásával történik. A kávé a megfelelő protokol betartása mellett csomagolásra, majd kiszállításra kerül. Ettől a ponttól már csak rajtad múlik, hogy tárolod, készíted el. Ugye, hogy nem túloztam, amikor hosszú útról beszéltem? Ha nem tudod eldönteni, hogy melyik terméket válaszd, kérdezz nyugodtan, segítünk a döntésben. 

Hagyományos dobpörkölő segítségével kézzel pörköljük a kávét

Területszelektált vagy single origin

Területszelektált vagy single origin kávék egy bizonyos helyről esetünkben egy-egy adott országból származnak. Ha a kávékedvelő ilyet vásárol, biztos lehet benne, hogy kávéja 100%-a a választott országból érkezik. Ezek a termékek magukban hordozzák a választott termőterületre, azaz országra jellemző ízjegyeket. 

Blendek

A kávékat azért blendeljük vagy keverjük, hogy egyedi ízvilágok hozhassunk létre a különböző összetevők hozzáadásával. A másik lényeges szempont, ha a termékünk erőségét vagy intenzitását szeretnénk növelni. Például egy olaszos blend elhagyhatatlan összetevője a robusta kávé, amely magas koffeintartalmával növeli a keverékünk erőségét. 

Koffeinmentes

Azoknak a fogyasztóknak is van megoldás, akiknek problémát okoz a koffein jelenléte a kávéjukban. A koffeint különböző módszerek segítségével már a nyers- zöld kávéból kivonják. Szigorú szabályzás vonatkozik a koffeinmentes termékekre. Amerikában elég, ha a koffein 97%-át eltávolítják, ezzel szemben az EU szabvány 99.9%-ot követel meg, tehát a kávéban 0,1% koffein maradhat csak.  

Nespresso kompatibilis kávékapszula

Kávéházi élmény otthonodban, kapszulába zárva!